Cucur Bilis Lembut Gebu

Hi korang! Walaupun dah banyak kali buat cucur, tapi kali ni Kak Bell gunakan cara yang lain pulak. Nak try juga buat cucur bilis yang gebu dan lembut macam kat kedai tu kan! Actually, cara pembuatannya semua sama. Nak letak apa-apa yang korang suka pun boleh. Btw, nama pun cucur bilis, so mestilah letak ikan bilis. Kelainannya cuma gunakan sedikit yis mauripan.


Korang boleh klik sini untuk resepi cucur kay! Pilih yang mana suka:Cekodok Ikan Bilis Daun Kucai atau Cucur Tauhu Lazat! Punyalah malas nak menaip satu-satu resepi nya kan! Lagipun nak bagitahu, cuma letak yis aje pun. Kay Bye!

TIPS!
  • Larutkan 1 sudu besar yis dengan air suam dan 1 sudu gula
  • Biarkan adunan dalam setengah jam sebelum digoreng

1 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Fish Head Curry @Lucky Garden, Bangsar

Hi korang! Suka makan kari kepala ikan? Posting harini, just nak share kedai kari kepala ikan kat area Kak Bell ni. Walaupun dah banyak review tentang warung ni, i'm just want to share it with you. Actually, memang dari zaman dulu pun Kak Bell selalu datang makan kat warung Kari Kepala Ikan Bangsar ni. Well known as Anuar's Fish Head Curry. Makanannya simple dan yang paling penting sangat murah!


Warung ni terletak at simpang masuk Lorong Ara Kiri 3, Lucky Garden. Berdekatan dengan TMC dan Restoren Syed Bistro. Setiap hari, memang ramai pengunjung yang datang makan kat sini. Beratur sangatlah panjang yer! Kak Bell pun kagum apa resepi istimewa kari kedai ni. So, kalau nak merasa, gigihlah kena beratur panjang kay. Ni pun, Kak Bell dah pergi lepas waktu lunch. Memang tak sanggup lah nak beratur lama-lama.



Di zaman kegawatan ekonomi sekarang ni, memang sesuailah makan kat sini. Dengan RM3 je korang dapat sebungkus nasi + lauk ayam atau ikan cencaru + sayur taugeh + kari ikan. If ambik sotong goreng, harganya RM4 kalau tak silap. Memang tak dapat harga macam ni kat tempat lain. Kalau makan kat tempat lain, confirm harga boleh cecah RM7++ sekali makan. Makan lauk ikan dengan sayur ulam-ulaman pun dah RM7. Pitam yer! Biasanya, kalau datang lambat, sayur taugeh tu mesti habis punyalah. Dah alang datang dan beratur, jadi Kak Bell beli 2 bungkus! Heyy kita memang kuat makan tau! Untuk kari kepala ikan dia, Kak Bell tak pernah cuba lagi. May be next time ada kelapangan kita pergi cuba ya!



Warung ni dibuka setiap hari sampai malam dan tutup pada hari Ahad. Bolehlah korang cuba sebab murah dan tak mengecewakan. Lebih 30 tahun kot berniaga dengan harga yang murah ni. Kedai2 zaman sekarang, kalau meniaga dah boleh pergi Haji balik hari yer! Kay Bye.

6A, Lorong Ara Kiri 3, Lucky Garden, 
59100 Bangsar, Kuala Lumpur





2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Popia Vietnam

Hi korang! Kali ni Kak Bell kongsikan menu sihat berasaskan sayur-sayuran yer. Akhirnya, terajin jugak nak memcuba Popia Vietnam ni atau orang panggil Vietnam Spring Roll. Jika dalam bahasa Vietnam dipanggil Goi Cuon. Kata kawan, kalau di Vietnam, mahal uols harga Vietnam Spring Roll ni dijual. Btw, Kak Bell tak pernah lah rasa yang original dari sana. Haritu pun, terpaksa batalkan trip ke Ho Chi Minh. Next time lah kalau nak ke Vietnam lagi, bolehlah cuba rsa yer! Untuk bahan-bahannya pun senang nak dapat. Sayur-sayuran dengan udang aje pun. Cuma kegigihan nak menggulung ajelah. Okay, jom tengok bahan-bahannya.


Bahan A
Rice paper
Udang segar
Daun Salad
Timun
Daun Ketumbar
Daun Pudina
Suhun atau bihun
Crab stik
Sosej
*hiris/potong semua sayur

Bahan Sos (cincang)
2 senduk sos cili thai
3 ulas bawang putih
3 biji cili api merah
2 sudu tepung jagung
1/4 jus limau
Separuh gula melaka
3 sudu gula pasir
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara membuatnya:
1) Celur semua bahan seperti udang segar, crab stik, sosej dan suhun atau bihun. Untuk sosej Kak Bell celur asing. Boleh je sekalikan.
2) Hiris, potong semua sayur.
3) Ambil sekeping rice paper dan celupkan sekejap dalam air. Guna air biasa sahaja.
4) Letakkan rice paper atas pinggan plastik atau papan potong pun ok. But kena hati-hati sebab takut rice paper koyak.
5) Susun semua bahan sayur yang korang nak letak, lipat bahagian kiri kanan dan gulung sedikit, kemudian susunkan udang dan gulung lagi sampai habis.


Guna bihun sebab suhun tak cukup

Untuk udang, crab stik dan sosej, korang boleh belah dua. Nanti jadi saiz gergasi pula popia Vietnam korang. Potong kecil semua sayuran supaya tak tercekik masa nak makan. Yang penting mesti ada udang dan herbs seperti daun ketumbar atau daun pudina. Baru sedap rasa popia Vietnam ni.

Hirisan segala sayur

Okay, sekarang nak tunjukkan cara mencelup atau cara nak basahkan rice paper. Rice paper ni, memula tengok memang macam plastik yer! Korang boleh dapatkan dimana-mana pasaraya. Yang ni, Kak Bell beli di 99 Speedmart. Tak pastilah ada berapa keping dalam 1 pek ni sebab packaging dia ikut dalam gram.


Korang boleh tengok tutorial macam mana nak celup rice paper ni. Ada juga yang gunakan air suam. Kak Bell dah cuba dah. Habis lembik dan terkoyak! Jadi, gunakan air biasa je pun ok. Kepingan kulit itu, sebaik sahaja direndam kira-kira 1-2 saat, letak atas plate dan segera susun bahan-bahan yang nak dipopiakan dan terus gulung dan lipat! Kalau tidak rice paper akan menjadi terlalu lembik dan susah nak handle. Btw, i tengok orang Vietnam buat pun koyak. Kau ghaser?

Bukan main melentik jari tukang masak yer!

Dah letak rice paper, bolehlah disusun segala bahan sayur yang korang nak. Nanti dah gulung separuh bahan ni, baru susunkan udang, dan gulung ladi sampai habis! Nak gulung je 20 jam. Sempat kurus sebelum siap! Padanlah sebagai menu diet ek! Siap dah Vietnam Spring Roll korang! Let's tengok cara buat sos pulak kay.


Cara membuat sos:
1) Campurkan semua bahan-bahan sos dalam periuk, kemudian panaskan di atas api sehingga mendidih.
2) Kemudian, masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan sedikit air.
3) Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Sesuaikan rasa.



Agak-agak korang, kalau orang order 100 bijik, pukul berapa Kak Bell nak start menggulung ek? Pitam rasanya. Makan semasa fresh, lazat sangat! sebab bila dah masuk peti sejuk, nampak popia Vietnam ni hanyalah sebagai sayur cuma. Hiks. Selamat mencuba!


TIPS!
  • Boleh gunakan apa saja jenis sayur yang korang nak.
  • Tak perlu gunakan air suam untuk celup rice paper!
  • Nak rasa sedap mesti gunakan daun herbs seperi daun ketumbar, pudina or daun bawang.


2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Bolehkah Kucing Minum Air Paip Dan Cara Mengatasi Kucing Kurang Minum Air

Hi korang! Harini nak cerita tentang pentingnya pengambilan air untuk kesihatan kucing. Kadar pengambilan air untuk indoor atau housecats adalah rendah (low-water drinkers) berbanding dengan kucing biasa (stray cat). Kadang-kadang, kucing ni agak cerewet walaupun hanya hal berkaitan dengan air minuman mereka. Terfikir jugak, kucing suka air minuman yang sejuk atau panas/suam? Atau hanya perlu bagi air masak atau air biasa aje? Paling best ada juga kucing yang suka sangat minum air dari air paip.

2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Sandwich Telur Ringkas

Hi korang! Sebelum ni Kak Bell ada kongsikan Sandwich Tuna Bellarina, harini Bella share Sandwich Telur yang mudah dan ringkas. Memang ringkas sangat sebab tak gunakan mayonis dan sayuran. Sebenarnya, disebabkan tak nak bazirkan roti yang dah nak hampir tamat tempoh, Kak Bell terus sahaja buat sandwich. Balik dari kerja dah tak sempat nak mancari mayonis dan salad. Gunakan sahaja bahan yang ada. Untuk sandwich ni, korang boleh je letak apa yang korang suka. Untuk tekak sendiri, tak menjadi masalah pun kan! Habis kalu dah segala mak nenek korang nak letak, nak buat Subway ke?


Bahan-bahan
1 bungkus roti
4 biji telur rebus
1 biji bawang besar
1 sudu teh lada sulah
2 sudu besar sos cili
2 biji cili api

Untuk telur, bawang & cili, Kak Bell guna manual chopper. Mudah dan cepat!

Cara membuatnya:
1) Rebus dan hancurkan telur. Perasakan dengan serbuk lada sulah.
2) Hiris bawang merah, cili api dan kemudian campurkan dengan telur yang dah dihancurkan tadi.
3) Masukkan sos cili dan kacau rata.
4) Ratakan adunan telur di atas roti dan lapik dengan sekeping roti lagi.
5) Potong bahagian tepi roti yang keras dan potong roti mengikut bentuk yang disukai.

TIPS!
  • Sedap jika gunakan roti wholemeal.
  • Jika nak guna roti biasa, pastikan roti tu jenis yang keras sikit, roti yang terlalu lembut tidak sesuai.
  • Tambahkan mayonis atau cheesedale untuk lebih sedap.

0 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Resepi Laksa Utara Mudah!

Hi korang! Minggu lepas Kak Bell mengidam nak makan laksa. Sempat menyinggah di pasar malam TTDI untuk mencari laksa. Sekarang ni, memang susah nak cari laksa yang betul-betul sedap atau kena dengan citarasa tekak ni. Laksa ni pun ada banyak jenis dengan pelbagai jenis kuah yang berbeza. Ada laksa Johor, laksa Penang, laksa Kelantan atau laksam, laksa Terengganu dan laksa Sarawak. Kak Bell sukakan Laksa Utara, Laksam dan juga Laksa Penang. Laksa dari negeri lain, tak berapa suka sangat. Kalau jalan-jalan ke Jusco Mid Valley, mesti tak lepaskan peluang makan asam laksa kat sana. Segenap alam bau asam laksa kat Jusco tu! Jadi, harini Kak Bell cuba resepi Laksa Utara. Setiap orang ada cara masakan laksanya yang tersendiri. Kak Bell ni cuba ajalah yang mana resepi yang mudah dan senang.


Untuk resepi laksa ni, Kak Bell tak gunakan ikan segar. Pakai ikan sardin dalam tin aje sebab nak senang punya pasal! Okay, jom tengok bahan-bahannya.

Bahan A
1 paket laksa halus (400gram)
1 tin sardin saiz besar
Segenggam cili kering
2 biji bawang besar
4 keping asam keping
2 batang bunga kantan
Daun kesum
Belacan
Garam secukupnya
Air untuk kuah

Bahan B (dihiris)
Telur (direbus)
Timun
Bawang
Daun salad
Lada merah/cili api
Limau kasturi




Cara membuatnya:
1) Cuci ikan sardin denga air dan sosnya di buang. Kemudian blend hancur ikan sardin dengan sedikit air.
2) Kisar cili kering, bawang merah dan belacan (tambah sedikit air).
3) Masak ikan sardin yang dah dikisar dalam periuk + anggaran 2 senduk cili kisar.
4) Masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping.
5) Biarkan mendidih dan tambahkan garam, serbuk perasa secukupnya.
6) Tambah air mengikut kepekatan yang disukai.
7) Untuk laksa, boleh rendam dahulu atau rebus sahaja di atas api.


Dah pun siap. Kejap je pun masaknya. Rasanya pun ok walaupun guna sardin dalam tin sahaja. Letak semua bahan B yang dah dihiris tadi sebelum dihidangkan.


2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Kenapa Kucing Menjelirkan Lidah? Adakah Kucing Sedang Sakit?

Hi korang! Entri kali ni nak kongsikan kenapa kucing menjelirkan lidah. Memang comel bila melihat kucing kita keluarkan lidah kan. Sibuklah memasing ambil kamera phone nak snap photo kenangan kan! Btw, normal ke bila dorang dalam keadaan tu? Sihat ke?


Sebenarnya, Kak Bell pun tak tahu kenapa. Berdasarkan pengalaman dengan anak-anak bulus di rumah ni, so far tak adalah menjadi isu bila dorang menjelir lidah. So, Kak Bell search la jugak information untuk mencari sebabnya. Kadang-kadang tu, sambil tidur pun dengan lidah terkeluar. Bila dah cuit dorang ni, masih je tidur dengan posisi macam tu! Eh, takutlah pulak kita kan. Risau juga, kalau dorang ni sakit ke apa kan! Di antara kemungkinan sebab kucing menjelirkan lidah:

1) Selepas bermain terlalu aktif/bermain secara agresif
Badan kucing ni tak punyai pori-pori atau liang peluh seperti manusia. Jadinya, ianya merupakan tindak balas normal bagi kucing untuk menyejukkan badan kerana kucing tak berpeluh.


2) Suhu persekitaran terlalu panas/humidity tinggi
Tidak semua kucing akan menjelirkan lidah. Sesetengah kucing lakukan begini dalam cuaca yang sangat panas.

3) Mood Relaxs
Keadaan otot rahang kucing yang dalam keadaan berehat, lidah terkeluar semasa tidur. Mungkin jugak, dorang ni lupa nak tarik balik lidah masuk dalam mulut kot!

Comelnye tidur cam ni!

3) Ketika menaiki kereta (sesetengah kucing) untuk menenangkan diri
Pernah dulu kokononnya nak bawak si Sky dan Muezza jalan-jalan naik kereta. Masa tu nak membeli makanan dorang kat Pet Micasa Shah Alam. Dalam perjalanan, kedua-dua ekor meow ni terjelir-jelir lidah. Siap meleleh lagi air liur! Kita ni pun gelabahlah, sekejap bukak cermin kereta, bukak full aircond. Dah bagi minum air, tak nak pula dorang ni minum. Sampai je rumah, elok je semua. Terus tidur je. Kemungkinan cuaca panas dan rasa takut masa menaiki kereta manjadi punca. Hehe.


4) Mengalami masalah kesihatan
Berkemungkinan juga kucing akan alami masalah kesihatan seperti masalah pernafasan yang disebabkan oleh masalah sistem pernafasan (paru-paru), strok haba, penyakit jantung atau juga masalah gigi.


Lega rasanya bila dapat tahu, this behavior is almost always completely normal. Btw, kalau korang dapati mereka sentiasa mengeluarkan lidah, sukar bernafas, susah nak makan atau minum, disarankan untuk pergi berjumpa veterinar untuk pemeriksaan lanjut jika terdapat tanda-tanda kelainan pada kucing korang. Jangan tetiba, ke emergency room pula kan! Apa-apa, Kak Bell doakan kucing korang semua sihat semuanya kay! Amin!

4 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Resepi Kobis Goreng Taucu

Hi korang! Resepi kobis goreng ni, Kak Bell cuba-cuba je masak dengan taucu. Tak tahulah kalau korang penah buat masakan ni atau tidak. Kebiasaannya, orang masak sayur kangkung dengan taucu adalah kan. Btw, rasa kobis goreng taucu ni sedap juga. As long as boleh di makan, rasa nya tak pelik, kita telan ajelah. Kalau korang dah cuba, cuba komen ok ke tidak rasa kobis taucu ni kay!


Bahan-bahan:
1/4 kobis
1 genggam ikan bilis
2 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
1 peket taucu 


Cara penyediaan:
1) Bersihkan sayur kobis dan potong ikut suka.
2) Rendam ikan bilis sekejap dan toskan.
3) Hiris semua bawang merah dan bawang putih.
4) Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis semua bawang, cili kering sampai naik bau.
5) Kemudian masukkan ikan bilis, kacau hingga naik bau & masukkan taucu. Kacau lagi.
6) Kemudian masukkan kobis dan sedikit air.
8) Boleh tambah perasa jika suka.
7) Kacau rata hingga sayur kobis masak.

TIPS!
  • Tak perlu gunakan garam sebab taucu dah cukup masin.
  • Boleh juga tumbuk hancur ikan bilis bersama bawang merah dan bawang putih.

0 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Resepi Sardin Tin Masak Kari

Hi korang! Rasanya lama tak menghapdate resepi. Maksudnya, lama lah dah tak ke dapur nak mengekspresi diri! Haha. Kebetulan ada satu tin sardin. Sebelum ni dah pernah share Resepi Ikan Sardin Fresh Masak Kari, so kita buat sardin tin masak kari pula ya! Selamat memasak!

Tambahkan Serbuk Kari Dalam Masakan Sardin

Bahan A
1 tin sardin besar
3 biji ubi kentang - dipotong empat
2 sudu besar serbuk kari Baba's
2 sudu besar asam jawa
3 biji cili api
Sedikit santan
Air secukupnya
Sedikit minyak
Sedikit garam

Bahan B (hiris/tumbuk)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah


Cara penyediaan:
1) Asingkan ikan sardin dan sosnya.
2) Tumbuk bawang putih dan bawang merah.
3) Hiris bawang besar.
4) Tumis bawang yang ditumbuk, bawang besar hingga naik bau.
5) Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh. Biar sampai pecah minyak.
6) Masukkan kentang, air dan garam. Masak hingga kentang empuk
7) Masukkan air asam jawa dan santan secukupnya. Biar mendidh.
8) Masukkan ikan sardin yang dah digoreng dan masak hingga sebati.


TIPS!
  • Kalau nak masukkan sekali sos sardin tadi pun boleh.
  • Boleh tambahkan sedikit halia jika suka untuk hilangkan rasa hanyir sardin.
  • Goreng terlebih dahulu ikan sardin untuk elakkan sardin hancur.

0 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

The Last Vampire Princess (2017)

Hi Korang! Setelah sekian lama bersawang tak dapat tiket movie yang best, semalam (14 Mac 2017) pergi menonton premiere The Last Vampire Princess. Dah dapat tiket, haruslah tengok trailer dulu kan. Nampak macam menarik, ceritanya macam Underworld dan Twillight sebab ada vampire bagai kan. Tertarik jugaklah nak menyaksikan movie ni. Kali ni venue tayangan di TGV Sunway Velocity Mall. First time sampai ke Velocity Mall, ikut waze sajalah. Jalan pulak punyalah jammed tambah pulak co-pilot lambat sampai sebab lupa katanya! Nasib baik sempat collect tiket! Ngam-ngan aja sampai sebelum kaunter tutup kan! 

Btw, cerita The Last Vampire Princess ni adalah filem dari Rusia dengan English dubbed. Tajuk asal cerita ni di Rusia ialah Guardians of the Night but dinamakan semula untuk tayangan luar sebagai The Last Vampire Princess. Okey, Kak Bell dah gentar sikit dah bila tonton cerita yang alih bahasa ni. Nantikan yer..


Pengarah :Emilis Velyvis
Pelakon : Ivan Yankovskiy (Pasha), Leonid Yarmolnik (Federal Agent), Lyubov Akstonova (Vampire Princess), Sabina Akhmedova (Vampire)
Running Time : 1h 41m 
Release Date: 16 March 2017
Genres : Action, Fantasy, Sci-Fi, Thriller
Distributor: RAM Entertainment

Cerita mengisahkan tentang budak penghantar Pasha (Ivan Yankovskiy) yang bekerja di perkhidmatan penghantaran ekspres di Moscow. Masa menghantar bungkusan ke hotel, dia telah menyaksikan seorang gadis diserang oleh sekumpulan orang yang mempunyai kuasa luar biasa (geng vampire). Dorang ni nak tangkap the last vampire princess yang merupakan the last heir bagi 2 puak vampire ni. Kemudian, serangan berlaku kat hotel dan pergaduhan dihentikan oleh  agensi risikan rahsia. Vampire princess (Lyubov Akstonova) beranggapan Pasha tu sebagai pahlawan yang dia tunggu untuk selamatkan dia setelah sekian lama. Pasha telah ditawarkan bekerja di Jabatan rahsia yang digelar `D` (Demon), tugasnya termasuk menghapuskan roh jahat dan mengawal populasi bukan manusia seperti Poltergeist, goblins yang tinggal di bandar Moscow. Jalan ceritanya, adalah untuk selamatkan vampire princess dari bersatu dengan vampire jahat ketika eclipse terjadi.

Lakonan sangat ekspresi dia kan!




Okeyh..Nak menangis Kak Bell tgk cite ni. Tak feel sebab filem Rusia yg didubbing. Rasanya baik tengok dalam bahasa Rusia je baca subtitle lagi elok! Sebelum ni dah pernah bagitahu, dubbing cerita Ice Breaker haritu dah azab. Tapi movie ni bolehlah dubbing dia. Jalan cerita biasa aje. Mula-mula tu memang rasa konpem aksi cerita ni menarik sebab watak princess dengan vampire tu nampak amat meyakinkan. Akhirnya meleset! Memang tak boleh lawan cerita vampire sedia ada lah. Dah lah kita ni peminat Bella Swan, tiberr! Dahla heronya lembik, sampai ke sudah tak hebat macam warrior pun! Memang karektor penghantar bungkusan sangat. Ingatkan hujung-hujung dia kena sawan jadi kuat ke. Tapi tidak yerr. Rasa memang tak sesuai lah cast bagi kat Pasha tu!

Suka kan watak Fox ni, mak hayam pusat urut

Antara watak vampire dalam cerita ni. Setakat tunjuk taring ajelah bedah oii! Scene mengelak dari peluru pun macam agak kelakar. 


Actress cantik macam penyanyi Cheryl Cole, bolehlah lawan gitu-gitu jer. Setakat tunjuk aksi vampire nak gigit orang je pun. Seriously tak takut, tak thrill pun. Dari segi movie effect tu bolehlah dibanggakan tapi setakat tunjuk aksi yang biasa2 aje pun. Aksi pun lite-lite aje. Kesimpulannya, cerita ni biasa saja. Pada permulaannya macam menarik, tapi akhirnya jadi bosan, hambar dan kelaut! Macam cerita cinta Pasha dengan Vampire Princess pulak. But, kita tunggu jugaklah sampai habis kan, walaupun ada yang dah angkat kaki! Sebelum masuk panggung, ada terserempak dgn kak Ifa Raziah. Rupanya dok belakang seat menonton jugak. Katanya 25 bintang je dari seratus. So korang rasa berapa bintang nak bagi nih?

Berapa bintang nak bagi? : 4/10



Boleh je korang nak menonton untuk nilaikan sendiri. Sebab pendapat orang berbeza kan. Tapi bagi Kak Bell, baik tak payah pergi tengok! Btw, TGV sunway Velocity ni best jugak, hall untuk movie haritu best, tapi macam susah nak cari seat number. Kat luar ni korang pun boleh beli tiket wayang sendiri kat machine ni. Macam beli tiket tren komuter pulak kan! Kay harap2 dapat tiket Power Rangers minggu depan yer. Kay Bye!


2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

10 Tanda-Tanda Kucing Anda Sayangkan Anda

10 Tanda-Tanda Kucing Anda Sayangkan Anda

Hi korang! Memang tak dinafikan, manusia memang mudah menyayangi haiwan terutamanya kucing. Ada juga yang takut dengan si bulus ni, ibarat macam nampak anak harimau! Yang tak boleh nak hadam pulak, terdapat juga segelintir manusia ni yang berperangai lagi hina dari binatang. Hari ni je kat FB newsfeed ternampak kisah penderaan binatang. Kisah seorang lelaki berusia 25 tahun yang membuang seekor kucing daripada tingkat 10 di Singapura  dan kemudian menghentak ke lantai hingga mati, dah dijatuhi hukuman penjara 18 minggu. Satu lagi kisah anjing, Milk yang dilukakan dengan pisau di beberapa bahagian muka! Memang tak sangguplah nak baca artikel tu, dah nampak gambar terus scroll aje ke bawah. Sakit hati bila nampak! Kejam dan syaitan sangat perangai korang kan!


2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Kerenah Dexter Si Gemuk

Hi Korang! Memang seronok kalau ada anak kucing yang masih kecik kan? Sebab masa ni lah dorang manja. Dah besar nanti, memang tak layanlah kat kita ni. Kucing ni tunjukan kasih sayang pada pemiliknya dengan berbagai cara. Kadang-kadang tu sampai tak paham apa yang dorang nak. Dah usap bagai, kemudian lari menggesel kat kaki pulak. Lepas tu, datang lagi nak suruh usap. Tak boleh tengok tangan kita ni buat kerja lain. Nak beri perhatian kat dorang aje 24 jam!


Kucing ni, ada yang lebih pintar menunjukan perasaannya dan ada juga yang tidak. Mostly kucing betina kat rumah Kak Bell ni jarang-jarang nak bermanja berbanding kucing jantan. Kebiasaannya kucing yang masih kecil memang manjalah. Cuma Cik Hitam ajelah, manja masa dia on-heat je. Waktu lain memang dia tak layan lah mama dia ni.



Ni Si Dexter, anak kepada Cik Putih, cucunya kepada Mek Muezza. Paling manja ni. Biasalah kalau kucing jantan akan lebih manja berbanding kucing betina. Bapaknya Sky pun manja juga. Dengan semua orang dia layan. Mesti datang cium kaki punyalah nak kenal kalau ada tetamu datang rumah. Bermanja lebih pulak dengan orang lain berbanding dengan mama dia sendiri kan! Si Dexter ni, masa nak pergi kerja time tu lah dia datang nak bermanja. Nak bergesel2 mengacau. Nanti Kak Bell tulis entri tanda-tanda kucing sayang kat kita ek! Saje je share gambar si kecik ni. Muahh.




0 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

12 Least My Furkid Habits

Hey everyone! These are randomly behaviours of my furkids. Macam-macam hal. But this is commonly happened la. Let's share your cat habits?

1) Sniffing plant, gardening:


2) Plucking plant:

especially 'daun pandan' & 'daun sup'


3) Am i beauty right?:

Muezza through the looking glass!

4) Where she choose to sleep:


5) Hang out together:


Stares me?

6) Watching tv & movies:

Harry Potter huh?


7) Smartphone savvy:



8) Fishing :


9) Good sprinter:

Arghhh!

10) Bookworm:

Smart girl

11) Small den :

Are you looking for mom's lipstick?

12) Be on top:


Still made mommy happy. Still worth it, though!
😼😼😼

0 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.