Menjaga Darjat dan Nilai Diri Sebagai Wanita: Pesanan Datin Thalia Baiduri - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Menjaga Darjat dan Nilai Diri Sebagai Wanita: Pesanan Datin Thalia Baiduri

Trending

Menjaga Darjat dan Nilai Diri Sebagai Wanita: Pesanan Datin Thalia Baiduri

Introduction

Usahawan selebriti Datin Thalia Baiduri menitip pesan buat semua wanita di dalam sesi live TikTok miliknya @thalia.baiduri malam agar menjaga darjat serta nilai diri masing-masing dan jangan bergaduh hanya disebabkan seekor 'buaya'.

Menjaga Darjat dan Nilai Diri Sebagai Wanita: Pesanan Datin Thalia Baiduri

Pelakon drama Cinta Dalam Hati bergandingan bersama dengan Remy Ishak itu berharap golongan wanita menjaga maruah mereka dalam setiap tindakan yang dibuat, menjaga darjat dan nilai diri masing-masing, serta mengelakkan pergaduhan yang tidak bermakna, terutama disebabkan oleh perkara yang tidak bernilai seperti 'buaya'.

"Sebagai orang yang pernah dalam industri dan saya juga seorang wanita saya harap tak payah kita bergaduh untuk satu buaya atau kumbang. Wanita kena jaga value awak, awak semua cantik, kenapa kita nak gaduh sesama kita wanita dan buka aib sana buka aib sini. Macam rendah sangat darjat kita, kita wanita kena jadi mahal, bukan berlumba-lumba buka aib sesama kita, Astaghfirullah takut saya," katanya dalam sesi langsung itu.

Kata-kata Thalia itu turut mendapat persetujuan dari netizen yang menyokong bahawa wanita perlu ada nilai dan harga diri tersendiri.

"Setuju Tin (Datin), kita (wanita) ada nilai," kata Sim Ahza.

Memelihara Maruah: Tanggungjawab Setiap Wanita

Thalia yang juga pengusaha produk makanan tambahan untuk kecantikan Dolly Milk dan jenama fesyen Talia berkata, industri hiburan Malaysia juga kecil dan tidak perlu bergaduh sesama artis. Beliau menekankan bahawa wanita harus memahami nilai dan keistimewaan yang mereka miliki, dan bukannya terlibat dalam pergaduhan yang menjatuhkan martabat sesama.

Kontroversi Kecil Tapi Mempunyai Kesan Besar

Beliau juga menyuarakan pandangan tentang industri hiburan tempatan, menyatakan bahawa meskipun kecil, industri tersebut tidak memerlukan kontroversi dan pergaduhan tanpa tujuan. Thalia menegaskan bahawa lebih baik berhenti menyebarkan gosip dan fokus pada perkara yang membawa manfaat kepada semua pihak.


"Industri kita kecil, pusing-pusing akan jumpa muka yang sama, lebih baik berhenti bercakap yang bukan-bukan," katanya.

Thalia mengakui cinta juga akan membuat seseorang itu buta dan membuat tindakan yang tidak sepatutnya namun penyesalan pasti akan dirasai di kemudian hari.

Tindakan impulsif yang seringkali dilakukan berkenaan perkara cinta selalunya boleh membawa penyesalan.Pesanannya adalah agar setiap individu memikirkan tindakan mereka dengan matang sebelum melakukan sesuatu tindakan.

"Memang cinta itu buta, kita semua dan saya pun pernah muda, contoh macam mak kita halang jangan keluar dengan orang itu, kita nak juga sebab darah muda yang dihalang itulah yang dibuat. Percayalah cakap saya nanti kemudian sesalan akan datang dan kita tahu kenapa mak kita halang," katanya.

Menjaga Darjat dan Nilai Diri Sebagai Wanita: Pesanan Datin Thalia Baiduri

Menjauhi Kontroversi

Sebagai seorang ibu kepada empat cahaya mata itu juga berharap netizen dan pihak lain tidak menghangatkan isu ini. Thalia berkata demikian berhubung isu hangat yang sedang diperkatakan membabitkan pendedahan seorang wanita dari Singapura dalam episod curang pelakon Aliff Aziz.

"Saya berharap semua pihak jangan menambah-nambah dalam isu ini yang memalukan dan dibaca oleh semua peringkat umur. Saya sendiri seorang ibu yang ada anak perempuan dan anak lelaki, memang takut bila baca pendedahan yang dibuat. Saya selalu berdoa dan beringat jangan seronok melihat aib orang kerana bimbang boleh terkena kepada kita, doa yang baik-baik," katanya.

Wanita itu turut mengaitkan beberapa nama selebriti lain termasuk Ruhainies, Sophia Albarakbah dan Meerqeen. Beberapa penggiat seni termasuk Erma Fatima dan Zed Zaidi turut berang dengan isu yang disifatkan memalukan dan memburukkan nama industri hiburan tempatan.

Datin Thalia Baiduri menegaskan bahawa pentingnya menjaga kesucian dan reputasi, tidak hanya bagi diri sendiri tetapi juga untuk kebaikan bersama. Beliau berharap agar setiap wanita mengambil tanggungjawab untuk menjadi contoh yang baik dalam masyarakat serta menghormati martabat diri dan orang lain.

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post