Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’ - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’

Trending

Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’

Baru-baru ini selepas menghoskan acara Queendom Fest, sebuah festival muzik ‘all-female’ yang pertama kali di Malaysia di Lalaport, penyanyi rap-penulis lagu berbakat, Zamaera, telah melancarkan single terbarunya, ‘BIG FISH’, hasil kolaborasi dengan penerbit muzik dan DJ asal Kuala Lumpur, Daaliah.

Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’


“Bertemu dengan Daaliah secara tidak sengaja telah menghasilkan sebuah single yang amat penting bagi saya pada permulaan 2024, kerana saya rasa seperti ‘seekor ikan besar dalam kolam kecil’,” jelas pemilik nama sebenar, Sharifah Zamaera Al Edros Syed Zafilen, 28 tahun.

Single Terbaharu Bercerita Perihal Keluar Dari ‘Zon Selesa’

Selepas Daaliah kembali dari jelajah muziknya di Eropah, Zamaera bertemu dengannya dan berkongsi perasaannya sebagai seorang seniman di Malaysia yang merasakan tekanan norma konservatif dalam industri seni tempatan.

Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’“Saya menghadapi cabaran untuk mengekspresikan diri dengan jujur dan asli, kerana norma di sini agak konservatif. Saya percaya saya akan berkembang lebih baik dalam kerjaya saya jika saya berani keluar dari zon selesa di negara saya dan lagu ini adalah satu langkah penting dalam proses itu,” katanya.

Daaliah berkongsi, “Proses penghasilan single ini penuh dengan pengalaman berharga. Kami berdua adalah artis ‘independent’ dan kami telah melakukan semua aspek dari penghasilan lagu hingga rakaman video dengan teliti. Walaupun menghadapi cabaran, kami berjaya mengatasi semuanya dan bekerja mengikut jadual yang ketat.”

Single ini diilhamkan oleh sub-genre muzik elektronik house yang terkenal pada awal tahun 90-an dari UK yang dikenali sebagai ‘Garage’ atau singkatannya UKG.

Zamaera, yang juga merupakan penyanyi lagu ‘Kill My Vibe’ dan ‘Dulu’, menyatakan bahawa tahun lalu banyak dihabiskannya untuk menguruskan Queendom Fest, sebuah projek yang memberikan banyak pengalaman dan peluang. Projek ini juga membantunya keluar dari zon selesa dan bersedia untuk melancarkan karya baru seperti ‘BIG FISH’.

Cabaran dan Prospek Masa Depan

Sebagai seorang artis ‘independent’, Zamaera berkongsi cabaran terbesarnya adalah membentuk pasukan yang efisien untuk menangani pelbagai projek. Bagi masa ini, dia hanya bekerja dengan profesional berdasarkan projek tetapi berharap untuk membentuk pasukan yang kukuh dalam masa yang akan datang.

Arus Deras Zamaera X Daaliah Dalam ‘Big Fish’


Begitu juga, proses pembikinan video muzik ‘BIG FISH’ melibatkan usaha bersama dengan pengarah kreatif Hafreez Amminuddin dari House of Karyawan. Mereka bekerja keras untuk memberikan yang terbaik kepada peminat walaupun terpaksa bergelut dengan pelbagai cabaran.

Pelancaran muzik video BIG FISH

Pelancaran muzik video ‘BIG FISH’ akan diadakan dengan parti pra-persembahan yang diselenggarakan oleh Vuse Street Covers pada 24 Februari. Ini menunjukkan usaha mereka dalam mempromosikan bakat tempatan melalui platform antarabangsa.

Zamaera dan Daaliah berharap untuk lebih banyak projek pada tahun 2024, termasuk kerjasama dengan label antarabangsa, penerbitan album penuh, siri jelajah dunia, dan Queendom Fest 2.0. Lagu ‘BIG FISH’ boleh dimuat turun dan dinikmati melalui pelbagai platform penstriman digital serta dapat ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Zamaera.


Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post