DJI Air 3 Drone Tampilkan Dwi Kamera Utama Baharu - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal DJI Air 3 Drone Tampilkan Dwi Kamera Utama Baharu

Trending

DJI Air 3 Drone Tampilkan Dwi Kamera Utama Baharu

DJI, peneraju dunia dalam dron awam dan teknologi kamera inovatif, dengan bangganya mengumumkan DJI Air 3, tambahan baharu yang berkuasa kepada Siri Udara yang menampilkan dwi kamera utama. DJI Air 3 Release Date adalah pada 25 Julai 2023 lalu. Dilengkapi dengan kamera sudut lebar dan tele kamera sederhana 3x, dron ini membolehkan pengguna menangkap imej dengan rasa mampatan yang luar biasa dan memberikan panjang fokus sederhana yang ideal untuk peminat fotografi udara.


Dron serba canggih ini menawarkan perincian gambar yang luar biasa dan rakaman yang menakjubkan di mana kedua-dua kamera mempunyai keupayaan untuk menangkap foto 48MP dan merakam video HDR 4K/60fps. Dengan masa penerbangan yang mengagumkan sehingga 46 minit, pengesan halangan pelbagai hala, Sistem Penghantaran Video O4 HD, dan pelbagai ciri utama lain, DJI Air 3 memberi kuasa kepada pengguna untuk mengambil kemahiran fotografi udara mereka ke tahap yang baru.

DJI Air 3 Dwi Kamera Utama

DJI Air 3 mempunyai sistem kamera dwi-utama pertama Siri Udara, yang membenamkan kamera sudut lebar CMOS 1/1.3 inci dan kamera tele sederhana CMOS 3x 1/1.3 inci dalam ruang padat. Kedua-dua kamera mempunyai saiz sensor yang sama tetapi jarak fokus yang berbeza bagi menghasilkan kualiti imej yang lebih konsisten1 dan bahasa kamera yang lebih pelbagai.

DJI Air 3 Drone
DJI Air 3 Drone


Dengan kamera sudut lebar, landskap yang luas boleh ditangkap dengan lebih lengkap. Ia menawarkan saiz piksel 2.4μm, format 24mm yang setara dan apertur F1.7. Kamera Tele Sederhana 3x menawarkan saiz piksel 2.4μm, format 70mm setara dan apertur F2.8.

Kamera tele sederhana 3x boleh mencapai zum optik 3x dan mewujudkan rasa mampatan ruang yang kuat, membolehkan perspektif unik untuk memaparkan pengguna atau sesiapa sahaja sebagai subjek yang menonjol dalam bingkai. Dengan orang ramai di tempat kejadian, fotografi udara kini mempunyai kemungkinan yang lebih pelbagai.

Juruterbang boleh menggunakan FOV pada kamera sudut lebar untuk menyerlah keseluruhan landskap atau beralih ke tele kamera sederhana 3x dan menangkap subjek sebagai titik fokus yang sinematik, dengan landskap hadapan dan di belakang subjek seolah-olah dalam jangkauan. Kedua-dua kamera menawarkan gambar 48MP, bukan sahaja menyampaikan butiran yang benar-benar nyata, tetapi juga menyokong pemangkasan pasca untuk komposisi sekunder yang mudah.

DJI Air 3 Drone
RC 2 Combo


DJI Air 3 mempunyai dua sensor CMOS 1/1.3 inci yang menyokong ISO dwi asli untuk output langsung video HDR 4K/60fps pada kadar bingkai yang tinggi dan spesifikasi video maksimum sehingga 4K/100fps, kini walaupun tanpa tanaman FOV berbanding pendahulunya, DJI Air 2S.2 Video ini boleh merakam butiran warna yang kaya dan peralihan pencahayaan semula jadi untuk memulihkan landskap yang menakjubkan dengan ketepatan yang tinggi. Kedua-dua kamera menyokong mod warna 10-bit D-Log M dan 10-bit HLG. Mod D-Log M 10-bit boleh mengekalkan butiran sorotan dan bayangan yang lebih fleksibel untuk pasca pengeluaran yang lebih fleksibel.

DJI Air 3 merupakan dron pertama dalam Siri Udara yang menyokong rakaman video menegak 2.7K (9:16), yang boleh dikongsi serta-merta di media sosial.

Masa Penerbangan Lebih Panjang, Innovative Charging

Berbanding dengan pendahulunya dalam Siri Udara, DJI Air 3 mempunyai 48% lebih masa penerbangan sehingga 46 minit. Ini membolehkan juruterbang mencari kedudukan optimum dan melaraskan komposisi dengan lebih tenang semasa satu penerbangan.

DJI Air 3 Drone
DJI Air 3 Charging Hub

Hab pengecasan bateri baharu menyokong fungsi pengumpulan kuasa. Pengguna boleh menekan dan menahan butang fungsi untuk memindahkan baki kuasa daripada berbilang bateri ke bateri dengan baki kuasa yang tertinggi. Spesifikasi dron ini memberikan juruterbang kebebasan dan fleksibiliti untuk memanfaatkan penerbangan mereka dengan sepenuhnya. Sebagai contoh, Ketika mendaki gunung atau berbasikal di hutan, di mana kemungkinan pengecasan adalah terhad.

Pengesan Halangan Pelbagai Hala Untuk Pelepasan dan Pendaratan Selamat

DJI Air 3 adalah dron pertama dalam Siri Udara yang merangkumi pengesan halangan pelbagai hala. Ciri ini membolehkan kesedaran alam sekitar yang komprehensif, membolehkan dron mengesan halangan dari semua arah. Dron ini dilengkapi dengan sepasang kanta fisheye di bahagian depan dan belakang untuk mencapai penderiaan ke hadapan, ke belakang, kiri, kanan, dan ke atas, manakala bahagian bawahnya dilengkapi dengan kanta teropong dan TOF 3D untuk mencapai pengesan halangan pelbagai hala yang kuat.

Apabila halangan dikesan, DJI Air 3 juga boleh menggunakan APAS 5.0 untuk mengelakkan halangan secara aktif dan lancar, yang memastikan penggambaran tanpa gangguan untuk pengalaman penerbangan yang dipertingkatkan. 7 Walaupun sebagai pemula fotografi udara, pengguna boleh terbang dengan yakin dan meneroka idea yang lebih kreatif. Fungsi ActiveTrack berfungsi dengan Advanced RTH 8 untuk mencapai penerbangan automatik sepenuhnya serta Kembali ke tempat permulaan tanpa bimbang.


Sistem Penghantaran Video O4

Sistem penghantaran video O4 pada generasi yang akan datang untuk DJI Air 3 memberikan prestasi yang cemerlang. Ia bukan sahaja menawarkan jarak penghantaran sehingga 20 km 9 , tetapi juga meningkatkan kestabilan transmisi untuk mengelakkan paparan langsung yang tidak lancar untuk penerbangan yang lebih selamat. Ia menyokong suapan langsung sehingga 1080p/60fps, dan kadar bingkai yang lebih tinggi memastikan pengalaman tontonan yang lebih lancar.

DJI Air 3 Drone
DJI Air 3 RC N2 Operation


Ciri-Ciri Pintar, Inspirasi Tanpa Batasan

1. FocusTrack Bagi Kedua-Dua Kamera
Terdiri daripada Spotlight 2.0, ActiveTrack 5.0 dan Point of Interest 3.0. FocusTrack mengekalkan subjek di tengah bingkai. Apabila menggunakan tele kamera sederhana 3x, pemampatan ruang yang unik akan dihasilkan untuk menyerlahkan dengan lebih sinematik.

2. QuickShots
Memperkasakan DJI Air 3 untuk melakukan pergerakan kamera kreatif seperti Rocket, Dronie, Circle, Helix, Boomerang, dan Asteroid 10.

3. Penggambaran Menegak 2.7K
DJI Air 3 menyokong rakaman video menegak dwi-kamera 2.7K. Kamera sudut lebar boleh menangkap maklumat imej yang kaya, manakala tele kamera medium 3x boleh menggambarkan juruterbang atau orang lain sebagai subjek, memudahkan fotografi udara menegak yang lebih menarik. Output penggambaran menegak 2.7K boleh dikongsi serta-merta di media sosial tanpa memerlukan sebarang pemotongan selepas tangkapan.

4. MasterShots
Membolehkan DJI Air 3 melakukan pergerakan kamera yang pelbagai secara automatik, merakam berbilang klip, menyuntingkan klip, dan menambah muzik untuk menjana rakaman sinematik yang cepat dan mudah.

5. Mod Malam
Disebabkan algoritma pengurangan bunyi, DJI Air 3 boleh menangkap rakaman yang jelas sehingga 4K/30fps dalam persekitaran cahaya malap.

6. Hiperlaps
Pilih daripada empat sub-mod: Free, Circle, Course Lock dan Waypoint, untuk merakam rakaman masa berlalu 4K mendatar atau 2.7K menegak.

DJI Air 3 Drone


7. Gerak Perlahan
Pilih 4K/100fps atau 1080p/100fps untuk merakam video gerakan perlahan 4x secara langsung.

8. SmartPhoto 3.0
Dalam mod tangkapan tunggal, DJI Air 3 menggunakan SmartPhoto 3.0 secara lalai, yang boleh memilih secara automatik antara HDR, hyperlight, dan pengecaman pemandangan mengikut senario untuk hasil pengimejan yang lebih baik. Dalam format HDR DNG 11 , kamera boleh merakam julat dinamik yang lebih besar dengan peningkatan kontras terbina dalam. Fail imej boleh mencapai kualiti tahap JPG dalam perisian pasca penyuntingan, mengurangkan kesukaran pasca pengeluaran.

9. QuickTransfer
Muat turun foto dan video dengan pantas dari pesawat ke telefon pintar anda melalui sambungan tanpa wayar, di mana ia menjimatkan masa dan usaha.

10. LightCut
Sambungkan DJI Air 3 secara tanpa wayar ke aplikasi LightCut pada telefon untuk pengecaman pintar detik sorotan dan penyuntingan satu ketikan. Tidak perlu memuat turun rakaman semasa proses, di mana ia menyimpankan storan telefon.

11. Edit Satu Ketik
Mengenal pasti komposisi dan laluan penerbangan dengan bijak, memilih klip dengan komposisi halus dan pergerakan kamera yang stabil, secara automatik sepadan dengan templat dan kesan bunyi optimum, dan dengan mudah menjana video sinematik.

12. Kesan Tilt-Shift
Nikmati kesan luar biasa yang menjadikan tangkapan kelihatan kecil dan seperti barang mainan dengan hanya satu ketikan. Gunakan ciri ini pada rakaman yang dirakam dengan kamera tele sederhana 3x untuk hasil yang lebih baik.

13. Waypoint Flight
Ciri ini tersedia pada Siri Udara buat kali pertama. Pengguna boleh merancang laluan penerbangan dan tindakan penggambaran untuk DJI Air 3 terlebih dahulu untuk mencapai pergerakan kamera yang sukar seperti yang diambil. Juruterbang juga boleh menyelamatkan laluan penerbangan untuk mengulangi misi yang sama pada masa kemudian, menjadikannya mudah untuk membuat video masa berlalu jangka panjang yang merakam peralihan seperti siang ke malam atau musim ke musim.

Aksesori untuk DJI Air 3 Drone

12 Set Filter DJI Air 3 ND

Set ini menyediakan penapis ND8/16/32/64, membolehkan pengguna menangkap rakaman yang lebih lancar pada kelajuan pengatup yang lebih perlahan.

DJI Air 3 Drone
DJI Air 3 ND Filters

Penyesuai Kuasa DJI 100W USB-C

Penyesuai kuasa boleh mengecas bateri dan alat kawalan jauh dengan pantas secara serentak, serta peranti mudah alih melalui port USB-C.

Pengecas Kereta DJI 65W

Pengecas kereta yang ringan dan mudah alih menggunakan port universal. Ia boleh mengecas bateri, alat kawalan jauh, telefon pintar, komputer riba dan peranti lain.

Harga DJI Air 3

DJI Air 3 boleh ditempah daripada store.dji.com dan rakan niaga runcit yang dibenarkan, dengan penghantaran/delivery. Harga DJI Air 3 adalah seperti berikut:

DJI Air 3 (DJI RC-N2) untuk harga runcit RM4,799
DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC-N2) pada harga runcit RM5,799
DJI Air 3 Fly More Combo (DJI RC 2) pada harga runcit RM6,589

Peringatan Keselamatan

  • JANGAN gunakan pesawat dalam keadaan cuaca buruk, termasuk angin kencang melebihi 12 m/s, salji, hujan, kabus, hujan batu atau kilat. JANGAN menerbangkan pesawat 6000 m (19685 kaki) atau lebih tinggi di atas paras laut.
  • JANGAN menerbangkan pesawat dalam persekitaran yang suhunya di bawah -10° C (14° F) atau di atas 40° C (104° F).
  • JANGAN berlepas daripada objek bergerak seperti kereta atau bot.
  • JANGAN terbang dekat dengan permukaan reflektif seperti air atau salji. Jika tidak, sistem penglihatan mungkin tidak berfungsi dengan betul.
  • Apabila isyarat GNSS lemah, terbangkan pesawat dalam persekitaran dengan pencahayaan dan penglihatan yang baik. Cahaya persekitaran yang rendah boleh menyebabkan sistem penglihatan berfungsi secara tidak normal.
  • JANGAN terbang berhampiran kawasan dengan gangguan magnetik atau radio. Sumber gangguan magnetik atau radio yang biasa termasuk hotspot Wi-Fi, penghala, peranti Bluetooth, talian voltan tinggi, stesen penghantaran kuasa berskala besar, stesen radar, stesen pangkalan mudah alih dan menara penyiaran.
  • Elakkan pasir memasuki pesawat semasa berlepas di kawasan padang pasir atau pantai. Terbangkan pesawat di kawasan terbuka jauh dari orang ramai. Bangunan, gunung, dan pokok boleh menyekat isyarat GNSS dan menjejaskan kompas pesawat.

Lebih lanjut layari laman website DJI Air

DJI Air 3 Price, DJI Air 3 Release Date, DJI Air 3 Price Malaysia, DJI Air 3 Review, DJI Air 3 Drone,


Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post