Trending


Sinopsis The Sandman Netflix 2022

Sinopsis The Sandman Netflix 2022 | Siri The Sandman merupakan diadaptasi dari komik dengan judul yang sama karya Neil Gaiman merupakan kerjasama antara DC Entertainment dengan Warner Bros Television. Drama bersiri The Sandman dikembangkan oleh Neil Gaiman, David S. Goyer dan Allan Heinberg menjadi sebuah serial yang tayang di Netflix.

The Sandman dibintangi oleh Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Vivienne Acheampong dan Boyd Holbrook. Tom Sturridge sebagai Dream, iaitu Morpheus si Raja Mimpi. Dream ni salah satu dari tujuh entiti abadi yang mengendalikan aspek penting dari kehidupan yang dikenal dengan sebutan Endless. Adik-beradik dia ada Death, Desire, Despire, Delirium, Destruction, dan Destiny.

Review The Sandman Netflix 2022

Dari laporan Deadline pada tahun 2022, disebutkan bahwa The Sandman diperkirakan menelan biaya hingga $15 juta per episode. Mahal ok!

Sinopsis The Sandman 2022

Sinopsis The Sandman 2022 | Morpheus (Tom Sturridge), Raja Mimpi menjaga alam semesta mimpi dan akan mengunjungi semua mimpi manusia selama mereka tidur. Masa Dream sedang bergaduh dengan The Corinthian (Nightmare), tiba-tiba The Sandman telah tertangkap bila ahli sihir kat dunia jaga (real world) buat spell. Sebenarnya penyihir tu nak tangkap kakak dia Si Death, tapi Dream yang kena tangkap.

Morpheus/Dream ni kena tangkap berabad-abad sampailah dia berjaya keluar. Tapi kuasa dia tak kuat sebab ada 3 objek kuasa dia dah hilang iaitu batu ruby, kantung pasir dengan topeng. Jadi kisah siri ni adalah untuk dapatkan semula 3 objek tu, baiki semula alam Dreaming yang rosak masa dia takde dan kisah ciptaan dia yang lari semasa dia terperangkap kat dunia jaga iaitu Fiddler's Green (Gilbert), The Corinthian (Nightmare) dan satu watak lagi sis tak ingat, dia shapeshifter.


A wizard attempting to capture Death to bargain for eternal life traps her younger brother Dream instead. Fearful for his safety, the wizard kept him imprisoned in a glass bottle for decades. After his escape, Dream, also known as Morpheus, goes on a quest for his lost objects of power. When the Sandman, aka Dream, the cosmic being who controls all dreams, is captured and held prisoner for more than a century, he must journey across different worlds and timelines to fix the chaos his absence has caused.

The Sandman release date: August 5, 2022
Adapted from: The Sandman
Episodes: 11
Production companies: The Blank Corporation; Phantom Four; DC Entertainment; Warner Bros. Television
Composer: David Buckley
Executive producers: Neil Gaiman; David S. Goyer; Allan Heinberg
Original network: Netflix
Taglines: It is never only a Dream.
Genres: DramaFantasyHorrorMysterySci-Fi

IMDb Rating: 8.8/10
Rotten Tomatoes Rating: 100%


The Sandman Netflix Cast
Tom Sturridge sebagai Dream/Morpheus
Boyd Holbrook sebagai The Corinthian (Nightmare)
Jenna Coleman sebagai Johanna Constantine
Gwendoline Christie sebagai Lucifer
Mason Alexander Park sebagai Desire
Kirby Howell-Baptiste sebagai Death
Patton Oswalt sebagai Matthew the Raven
Vanesu Samunyai sebagai Rose Walker (Dream Vortex)
David Thewlis sebagai John Dee
Charles Dance sebagai Roderick Burgess
Joely Richardson sebagai Ethel Cripps
Stephen Fry sebagai Gilbert (Fiddler's Green)
Donna Preston sebagai Despair
Niamh Walsh sebagai Young Ethel Cripps
John Cameron Mitchell
Razane Jammal sebagai Lyta Hall
Sanjeev Bhaskar sebagai Cain
Vivienne Acheampong sebagai Lucienne (Librarian)
Nina Wadia sebagai Fate Mother


Review The Sandman Netflix 2022

Review The Sandman Netflix 2022 | Kalau cerita fantasi supernatural ni memang Kak Bell suka tonton. Tengok trailer The Sandman terus rasa best nak tonton. Memang ok sangat trailer dia. Watak-watak dia pun macam best dan mesti rasa ingin tahu semua watak tu apa macam pengenalan ceritalah.

Review The Sandman Netflix 2022
Dream dan Desire

Episode pertama The Sandman jalan ceritanya ok dan bila masuk episod 2 cerita panjang sikit dan dah mula bosan. Seriously episod 1 je gempak, lepas tu boring gila. Apa pun Kak Bell layan jugalah sampai habis.

Tak tahulah apa pendapat pengikut dan pembaca komik The Sandman mengenai drama siri ni. Dalam season 1 ni hanya 4 watak Endless yang diperkenalkan iaitu Dream, Death, Desire, Despair. 3 lagi belum muncul. Kemudian ada juga watak Lucifer, Maziken dengan syaitan-syaitan lain. So far ok ajelah drama ni untuk tontonan. Bolehlah layan.

Trailer The Sandman Netflix



the sandman netflix
the sandman movie
the sandman netflix release date
the sandman neil gaiman

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Previous Post Next Post