SENARAI 5 KEDAI KOPITIAM SEKITAR NEGERI SELANGOR YANG PERLU ANDA KUNJUNGI! - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal SENARAI 5 KEDAI KOPITIAM SEKITAR NEGERI SELANGOR YANG PERLU ANDA KUNJUNGI!

Trending

SENARAI 5 KEDAI KOPITIAM SEKITAR NEGERI SELANGOR YANG PERLU ANDA KUNJUNGI!

Dapatkan Menu Asli Kopitiam yang Digemari Ramai seperti Kopi Istimewa Dan Roti Bakar di 5 Lokasi Ini! | Selain daripada Nasi Lemak, menu sarapan pagi kedai Kopitiam juga amat digemari oleh rakyat Malaysia. Kopitiam yang secara amnya bermaksud 'kedai kopi' dalam dialek Hokkien, mula diperkenalkan di Malaysia sejak akhir 1800-an. Kopitiam berasal dari kaum Hainan migrasi di Malaysia yang kebanyakannya terlibat dalam industri hospitaliti untuk menyara hidup pada masa tersebut.


Berikut adalah senarai 5 buah kedai kopitiam sedap di Negeri Selangor yang perlu anda kunjungi untuk menikmati rasa kopi asli dan roti bakar klasik yang lazat!


1) Auntie Kopitiam, Kuala Selangor

Auntie Kopitiam adalah kedai kopi terkenal yang terletak di Daerah Kuala Selangor. Auntie Kopitiam telah dibuka pada tahun 1935. Beberapa selebriti Malaysia juga pernah berkunjung ke sini untuk mendapatkan kopi mereka dan banyak program televisyen juga telah dirakamkan di sini. 

Auntie Kopitiam by masz_princesshoneybee @IG

Selain menghirup kopi Hainan tradisional yang enak, ada juga makanan lain yang disediakan seperti Nasi Lemak, kuih-muih, roti bakar dan banyak lagi. Pelanggan juga dapat menikmati salah satu hidangan terbaik mereka, Mi Kari Laksa iaitu makanan yang sempurna untuk memulakan hari anda! Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-3289 7289.


2) Thong Kee Cafe, Petaling

Thong Kee Kopitiam adalah salah satu kedai kopitiam yang terkenal di Daerah Petaling dengan menu kopi unik mereka. Pemilik Kedai Kopitiam Thong Kee yang mempunyai pengalaman lebih dari 30 tahun telah mencipta menu “1+1 Cham Peng” iaitu satu minuman gabungan dari kopi Hainan dan teh. Menu istimewa ini telah mendapat sambutan yang hangat dari penduduk tempatan.

Thong Kee Cafe by health_eat_fit @IG

Selain menu “1+1 Cham Peng” , kedai ini juga menyajikan pelbagai pilihan menu untuk sarapan. Menu tersebut termasuk roti bakar, telur separuh masak dan juga aneka pastri seperti croissant dan donut. Untuk maklumat lanjut, sila layari website Thong Kee Kopitiam atau hubungi 03-7496 6847.


3) Chong Kok Kopitam, Klang

Dahulu merupakan sebuah hotel namun kini ia merupakan sebuah kedai kopi klasik yang sangat diminati oleh semua bangsa dari penduduk tempatan. Kedai Chong Kok Kopitiam telah mula beroperasi sejak tahun 1940. Di kedai ini, anda boleh saksikan sekumpulan pelanggan terdiri dari pelbagai kaum dan bangsa menikmati hidangan kopi dan roti bakar mereka bersama-sama. 

Chong Kok Kopitiam by cheejinqshyan_188 @IG

Uniknya, kedai ini menyediakan menu telur separuh masak dengan menggunakan mesin khas untuk proses penyediaan. Cara ini menjadikan telur separuh masak mereka lebih sedap dan berkrim berbanding menggunakan cara klasik sebelum ini. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03 3371 0996.


4) Nam Wah Kopitiam Bt 18, Hulu Langat

Satu lagi kedai kopitiam klasik di Negeri Selangor terletak di Daerah Hulu Langat. Kedai ini adalah salah satu lokasi persinggahan yang terkenal dalam kalangan penunggang basikal kerana kedai ini terletak berdekatan dengan trek laluan basikal semula jadi yang agak mencabar. Jadi, tidak hairanlah jika anda bertemu dengan ramai penunggang basikal ketika anda menjamu selera di kedai ini.

Nam Wah Kopitiam by Nam Wah Kopitiam Bt 18 @FB

Istimewanya kedai kopitiam ini adalah kerana ianya menyajikan menu roti bakar bersama kaya atau kuah kari ayam yang dimasak sendiri oleh pemilik kedai ini.


5) Kedai Makan Hailam Sun Sun Nam Cheong, Hulu Selangor

Sun Sun Nam Cheong merupakan antara salah satu kedai kopitiam yang telah lama beroperasi dengan resipi asli mereka yang berusia 100 tahun. Selain kopi, menu yang istimewa di kedai ini adalah Chicken Chop Hailam dan juga Mi Hailam. Chicken Chop Hailam merupakan menu yang dicipta oleh kaum Hainan yang telah berhijrah ke Malaysia. Mereka kemudian kebanyakannya berkhidmat di bawah kuasa penjajah British.

Kedai Makan Hailam Sun Sun Nam Cheong by carrine.yap @IG

Justeru, menu ini dicipta dengan konsep gabungan citarasa Barat dan Cina. Sebagai kedai yang mempunyai sijil halal, menu makanan di kedai ini disediakan dengan bahan masakan yang halal. Jadi anda boleh menjamunya tanpa ragu-ragu! Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-6064 1168.

Wah, menyelerakan sungguh seleksi menu kopi dan roti bakar yang disediakan oleh kedai-kedai Kopitiam yang disenaraikan di atas! Tidak dinafikan, kedai kopitiam digemari oleh semua rakyat Malaysia, tidak kira kaum, bangsa dan agama.


Jangan lepaskan peluang anda untuk merasai sendiri menu kopitiam asli di sekitar Negeri Selangor! Namun, ketika musim pandemik Covid-19 ini, anda perlulah sentiasa mematuhi SOP yang telah ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara. Sentiasa pastikan penjarakan sosial, memakai topeng muka di tempat umum serta menggunakan cecair pembasmi kuman secara kerap.

Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Negeri Selangor kelak. #ImagineNowExperienceSoon.
Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post