Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby 2023 - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby 2023

Trending

Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby 2023

Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby telah diadakan pada 7 Julai, 2023 di Dorsett Grand Subang Malaysia. Malaysia sebagai ahli penting di Asia Tenggara, akan memainkan peranan yang penting dalam perdagangan antarabangsa melalui persidangan antarabangsa ini.

Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby

Dengan globalisasi perdagangan, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) dan kemajuan Inisiatif Jalur dan Laluan (Belt and Road), Malaysia telah mula memainkan peranan yang semakin penting dalam perdagangan antarabangsa, yang mempunyai kesan penting terhadap pembangunan ekonomi dan perdagangan dunia.


Kelebihan & Peluang Malaysia Dalam Perdagangan Antarabangsa

Sebagai ahli penting di Asia Tenggara, Malaysia mempunyai kelebihan dan peluang berikut dalam perdagangan antarabangsa:

RCEP Belt and Road


1. Kelebihan geografi

Malaysia terletak di persimpangan laluan perdagangan utama di dunia, menjaga Selat Melaka, dan mempunyai lokasi geografi yang menguntungkan, menghubungkan pasaran penting seperti Asia, Eropah dan Amerika. Ini memberikan kelebihan geografi yang unik untuk perdagangan entrepot Malaysia, membolehkan barangan beredar dan mengangkut dengan lebih mudah di seluruh dunia.

2. Pembangunan ekonomi dan potensi pasaran

Melalui Malaysia, ia boleh memancarkan ke seluruh rantau Asia Tenggara, yang mempunyai penduduk yang besar dan kelas menengah yang semakin meningkat, dan kuasa perbelanjaannya secara beransur-ansur meningkat. Dengan perkembangan pesat ekonomi dan dasar pembukaan kepada dunia luar, pasaran Asia Tenggara telah menjadi titik panas yang diusahakan oleh perusahaan global. Penyedia perkhidmatan perdagangan Entrepot boleh membantu syarikat merebut peluang perniagaan di pasaran Asia Tenggara dan memenuhi keperluan pengguna tempatan.

3. Kelebihan dasar: RCEP + Belt and Road

Di mana RCEP adalah perjanjian perkongsian ekonomi komprehensif serantau, kawasan perdagangan bebas dengan penduduk terbesar, skala ekonomi dan perdagangan terbesar dan potensi pembangunan yang paling banyak di dunia, dan organisasi kerjasama ekonomi keempat terbesar di dunia.

4. Kelebihan pasaran Asia Tenggara: pasaran muda, permintaan yang kukuh

Asia Tenggara menyumbang separuh daripada penduduk di bawah umur 30 tahun, yang bermaksud bahawa permintaan penggunanya akan melonjak dengan pembangunan. Pasaran Asia Tenggara adalah sejajar dengan ciri-ciri pasaran letupan jumlah perdagangan: aktiviti e-dagang yang tinggi dan potensi penggunaan yang tinggi.

Sime Darby


Kelebihan Sime Darby Group Dalam Perdagangan Antarabangsa

Sime Darby Group mempunyai peluang dan kelebihan berikut dalam membuka perniagaan perdagangan antarabangsa:

1. Kelebihan Lokasi Yang Stategik

Sime Darby Group beribu pejabat di Kuala Lumpur, bandar pelabuhan perdagangan terbesar di Malaysia, yang merupakan stesen transit dan pusat pengedaran untuk perdagangan import dan eksport di Asia Tenggara, dan kelebihan lokasinya sangat ketara.

2. Cawangan Yang Banyak Di Asia Tenggara

Sime Darby Group mempunyai lebih daripada 300 cawangan dan lebih daripada 26000 pekerja di seluruh dunia, dan telah berjaya disenaraikan di Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain. Sime Darby Group mempunyai cawangan di tanah besar China Shanghai, Shenzhen, Guangzhou, Panyu, Hainan, Shantou, Chengdu, Changsha, Yunnan dan tempat-tempat lain, dan telah membentuk pengedaran yang luas dan pengaruh yang besar.

3. Kelebihan Pasaran

Kelebihan pasaran, potret pengguna kumpulan pelanggan Sime Darby, secara amnya menunjukkan kuasa perbelanjaan yang tinggi, termasuk ramai orang yang bernilai tinggi. Bahagian perniagaan yang baru ditambah mempunyai kelebihan semula jadi dalam bidang komunikasi maklumat, kerjasama asing, pembinaan domain swasta, dan pembelahan pengguna.

Persidangan Permulaan Pelaburan Global Sime Darby


Fokus Pada Masa Kini, Lihat Ke Masa Depan

Sime Darby Group akan merebut potensi pasaran pengguna yang berkembang pesat di Asia Tenggara, menyasarkan kumpulan pengguna muda, menyesuaikan strategi perdagangan import dan eksport, dengan cepat mendapat kedudukan, dan bersedia untuk mengambil bahagian dalam pesta kekayaan ini dengan pemimpin dan syarikat yang cemerlang di seluruh dunia, bersama-sama mewujudkan sektor perdagangan antarabangsa, memberi sumbangan besar kepada masyarakat.

Pada masa itu, pemimpin perusahaan atau pasukan yang mengambil bahagian dalam mesyuarat dan mencapai kerjasama akan diberi keutamaan untuk mendapatkan kebenaran promosi.

Sime Darby Property, Sime Darby Convention Centre, Sime Darby Plantation Berhad, Sime Darby Plantation, Simedarby Motors, Sime Darby, Sime Darby International Strategy, sime darby diversification, RCEP, Belt and Road, Inisiatif Jalur dan Laluan,

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post