Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Trending

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya | Memulakan perniagaan dalam industri makanan dan minuman (F&B) bukanlah sesuatu yang mudah, terutamanya pada masa pandemik COVID-19. Justeru, perniagaan yang telah berjaya untuk terus membangun benar-benar mencetuskan inspirasi, terutamanya jenama tempatan yang bermula dari bawah, yang kadang kala hanya berbekalkan sumber yang terhad berbanding dengan pemain industri yang lebih berpengalaman.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Kemampuan untuk berpandangan jauh dan ketangkasan amat diperlukan dalam mengolah model perniagaan agar sesuai dengan trend pengguna. Banyak peluang baharu kian pesat bertumbuh, dan ramai peniaga tempatan membuka cawangan baharu untuk memenuhi permintaan popular untuk makanan mereka.


ShopeeFood berbangga untuk bekerjasama dengan ramai ‘wira’ peniaga makanan tempatan ini yang telah memilih aplikasi mudah alih ini sebagai pilihan mereka untuk penyelesaian digital dan penghantaran. Malah, ramai peniaga tempatan telah berjaya menggunakan pendigitalan untuk mengembangkan perniagaan mereka di pasaran. Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana sekurang-kurangnya 90% daripada lebih 800,000 PKS tempatan (perusahaan mikro, kecil dan sederhana) dianggarkan akan terus mengguna pakai penyelesaian digital untuk perniagaan mereka menjelang 20251.

“Kami berbesar hati kerana melalui penyelesaian digital kami, ShopeeFood telah dapat menyumbang kepada kejayaan peniaga tempatan. Dengan menggunakan platform kami, ia telah membuka pelbagai potensi untuk peniaga tempatan kita untuk meneroka manfaat menggabungkan penyelesaian digital dalam model perniagaan mereka,” kata Kwa Yin Leng, Ketua Operasi ShopeeFood Malaysia.
“Kami amat berbangga dengan mereka serta kejayaan yang telah dikecapi. Mereka bangkit menjadi inspirasi bukan sahaja untuk kami tetapi juga buat usahawan baharu di luar sana. Kami akan terus memberikan sokongan yang diperlukan untuk membantu memperkasakan peniaga tempatan kami, seperti melalui Jualan Birthday Sale 12.12 akhir tahun yang bakal menjelang tiba. Inilah masa untuk peniaga menarik pelanggan baharu serta menawarkan pelanggan setia mereka lebih nilai dan ganjaran melalui promosi yang kami anjurkan,” tambahnya.


ShopeeFood bukan sahaja menawarkan pengalaman penghantaran makanan yang mudah dan lancar tetapi juga membolehkan pengguna memanfaatkan dompet mudah alihnya (ShopeePay) untuk membuat pembayaran dengan selamat dan lancar apabila memesan makanan. Peniaga di ShopeeFood dan ShopeePay juga boleh menggunakan platform Shopee untuk meneroka dan menarik pelanggan baharu. Selain itu, mereka juga mampu menjana lebih banyak hasil jualan melalui promosi yang sering berlangsung dan tawaran istimewa di ShopeeFood. Buat masa ini, ShopeeFood boleh didapati di Kuala Lumpur dan Putrajaya, Selangor, Pulau Pinang, Johor, Ipoh dan Kota Kinabalu.


Borenos Fried Chicken Kegemaran di Kota Asal
Peniaga tempatan ShopeeFood, Borenos Fried Chicken, telah mencipta nama sebagai rangkaian makanan segera kegemaran di Kota Kinabalu untuk ayam goreng mereka yang empuk. Jenama yang berpangkalan di Sabah itu begitu popular sehinggakan mereka sentiasa menerima permintaan daripada pelanggan untuk membuka cawangan baharu di negeri-negeri lain di Malaysia.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

“Peminat ayam goreng kami bukan sahaja berada di Kota Kinabalu malah ada yang berasal dari luar negara khususnya di Asia Tenggara. Kami berterima kasih kepada pelanggan setia kami yang mahu kami membuka cawangan di kampung halaman mereka,” kata Janice Yeo, Pengasas Borenos Fried Chicken.

Perusahaan tempatan itu mula menggunakan ShopeePay pada Jun 2021 dan ShopeeFood pada Julai 2022 untuk meneroka cara baharu untuk memenuhi permintaan pelanggannya semasa pandemik COVID-19. 


“Sebagai sebuah perniagaan, kita mesti berevolusi untuk memenuhi keperluan orang ramai, seiring dengan dunia yang berkembang maju dari segi teknologi. Oleh itu, memang wajarlah bagi kami untuk menyertai ShopeeFood supaya dapat menjangkau pasaran yang lebih meluas, serta mewujudkan platform yang lebih mudah untuk pelanggan menghubungi kami,” jelas Yeo.

Yeo juga menambah bahawa transaksi pelanggan menjadi lebih mudah dan terurus dengan ShopeePay yang boleh didapati di aplikasi mudah alih itu. "Memandangkan kedua-dua kemudahan untuk penghantaran makanan dan pembayaran tersedia di bawah satu aplikasi yang sama, ia menjadi mudah untuk pelanggan kami menggunakan mana-mana ciri yang mereka kehendaki," katanya.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya


Ditubuhkan pada 2015, Borenos Fried Chicken kini mempunyai tiga cawangan di Kota Kinabalu – restoran utama bertempat di Kompleks Bandaraya Asia, dan dua lokasi lain di Plaza 22, Papar dan Alamesra; menawarkan pilihan makan di restoran, untuk dibawa pulang atau perkhidmatan penghantaran. Syarikat itu juga merancang untuk memperluaskan perkhidmatan penghantarannya ke puncak Gunung Kinabalu supaya kelazatan ayam gorengnya dapat dinikmati di mana-mana sahaja.

Pesan makanan kegemaran ramai di Borenos di ShopeeFood: Full Spring Chicken Meal, seekor ayam yang empuk, dihidangkan bersama sayur coleslaw, kentang goreng dan minuman; 1-Piece Cheesy Chicken Rice, ayam goreng Borenos dihidangkan dengan sos keju dan nasi yang enak; dan Premium Chicken Burger, paha ayam empuk yang dimasak segar bersama dengan sos BBQ manis dan ‘smokey’, diapit roti arang. Link kedai: Ayam Goreng Borenos


ZUS Coffee Membina Keyakinan Dalam Bisnes
Memperkenalkan dirinya sebagai Rangkaian Kopi Dipacu Teknologi #1 Malaysia, jenama tempatan ZUS Coffee mula-mula membuka pintunya di Kuala Lumpur pada penghujung 2019. Hari ini, ia terus menempa kejayaan, menghidangkan lebih 8.8 juta cawan kopi setakat ini – sepadan dengan visinya untuk mengevolusikan konsep menikmati kopi dan menjadikan speciality coffee sebagai sesuatu yang mampu dimiliki untuk semua, setiap hari.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

“Setakat ini, perjalanan kami adalah positif dengan begitu ramai rakyat Malaysia menggemari jenama dan produk kami. Pelanggan kerap meminta agar kami membuka cawangan di kawasan mereka. Pada masa yang sama, kami juga memastikan masyarakat setempat mendapat manfaat melalui peluang pekerjaan yang bertambah apabila bisnes kami terus berkembang,” kata Stephy Foong, Naib Presiden Pembangunan dan Pemasaran, ZUS Coffee.


Sejak menyertai ShopeeFood tiga tahun lalu, Foong berkata rangkaian kopi mereka menggunakan data pelanggan daripada platform itu untuk membuat keputusan yang lebih baik dalam perniagaan mereka. "Kami kini boleh meramalkan lonjakan jualan dalam tempoh promosi agar dapat mengurus inventori kami dengan lebih baik," kongsi Foong lagi.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Bagi ZUS Coffee, melangkah ke dunia digital bukan sahaja memberi kelebihan untuk perniagaan mereka, tetapi juga untuk memberi ganjaran kepada pelanggannya; sekaligus menggalakkan mereka untuk terus setia bersama ZUS Coffee. 

“Kemudahan ShopeePay dan ShopeeFood telah menarik ramai pelanggan untuk menggunakan platform tersebut, justeru, ia membolehkan kami menjangkau pelanggan baharu. Platform ini juga telah membolehkan kami untuk lebih memahami pilihan citarasa pelanggan kami, dan ini membantu mencipta lebih banyak produk inovatif selain produk kopi kami,'' akhiri Foong.

Jom cuba kopi terlaris di ZUS: Spanish Latte, minuman berasaskan espreso dengan susu manis dan bertekstur, Gula Melaka Latte dengan espreso, gula melaka, pandan dan krim kelapa, dan CEO Latte, minuman yang ‘menyegarkan mata’ dengan susu yang sedikit, diadun dengan kopi yang lebih padu. Link Kedai: ZUS Coffee


Kemanisan Kejayaan 
Bubblebee
Memang diketahui ramai bahawa rakyat Malaysia memang menggemarkan ‘bubble tea’ dan minuman berinspirasikan pencuci mulut. Lihat sahaja pelbagai kedai minuman istimewa (specialty beverage) yang kian rancak bertumbuh seperti cendawan selepas hujan, memang nyata sekali betapa sengitnya persaingan dalam sektor ini. Dalam hal ini, Bubblebee menjadi antara perusahaan makanan tempatan yang mengecapi kejayaannya sendiri.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya
Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Ditubuhkan hanya tiga tahun lalu di Shah Alam, syarikat yang berpangkalan di Malaysia ini kini mempunyai 56 cawangan di Semenanjung Malaysia – dan dengan permintaan yang semakin meningkat, mereka bakal membuka lebih banyak cawangan di seluruh negara dalam masa terdekat. Pada masa ini, perniagaan itu juga turut berjinak-jinak dalam jualan produk, di mana pelanggan setia juga boleh mendapatkan barangan Bubblebee.


“Kini, Bubblebee dikenali di seluruh Malaysia dan kami berterima kasih kepada pelanggan kami atas sokongan mereka yang tanpa henti sejak pembukaan cawangan pertama kami. Kami percaya dengan idea bahawa kita bukan sahaja membina perniagaan, tetapi kita juga membina insan dan komuniti. Inilah sebabnya moto kami adalah untuk memberi senyuman kepada semua orang dalam melalui hari mereka – buat seorang insan, melalui secangkir cawan dan di satu kejiranan pada satu-satu masa. Kami berbangga kerana dapat menyampaikan ‘kemanisan’ ini dan lebih lagi kepada peminat jenama kami,” kata Shahmira bin Muhamad (Shuib), salah seorang daripada tiga Pengarah Bubblebee.

Mengintegrasikan teknologi dalam operasi perniagaan harian mereka telah membolehkan Bubblebee meningkatkan kecekapan dan kualiti makanannya. Ini juga menambah baikkan lagi pengalaman pelanggan. Sejak menyertai ShopeeFood setahun lalu, Shuib berkata Bubblebee telah memanfaatkan ciri “penjual” di platform itu untuk meningkatkan produktivitinya dengan pesat, yang telah membawa kepada peningkatan dalam margin keuntungan juga.

Peniaga Tempatan Di ShopeeFood Berkongsi Kisah Inspirasi Buat Usahawan Lain Untuk Berjaya

Cubalah antara tawaran terlaris Bubblebee ini di ShopeeFood: Golden Series Ice Cream dipadankan dengan sarang lebah Honey Ice Cream yang disiram dengan madu dan dihidangkan dengan bijirin rangup, dan Milk Series untuk kelazatan yang cukup berkrim. Link kedai: Bubblebee


Promosi Dan Diskaun 12.12 Disember
Pastikan anda mengikuti promosi dan diskaun 12.12 Disember daripada ShopeeFood dan ShopeePay semasa membuat pesanan. Inilah yang menanti anda:

ShopeeFood
  • Penghantaran Percuma dengan perbelanjaan minimum RM0
  • Sehingga 50% DISKAUN untuk peniaga terpilih. Cari sahaja jenama popular ini: ZUS Coffee, Thong Kee Cafe, Old Town White Coffee, Bubblebee, Hotpot Kitchen, Black Whale, Coolblog, Tea Garden, Little KL Food Hall, Tea Can Tin, Pop Meals, Kee Nguyen - Vietnam Coffee, Nasi Lemak Saleha dan banyak lagi
  • Shocking Sale RM12 sehingga 12 Disember 2022. Berikut adalah beberapa restoran yang lazat untuk dicuba, seperti Marrybrown, Neighborhood Food Court Kota Damansara, Restoran Mariya, Nurich Cafe and Catering, King Tomyam Kitchen, MyLaksa, BMS Organics, Tiger Sugar, Sangkaya, Baskin-Robbins, HWC Coffee, JuiceLab dan banyak lagi. 


ShopeePay
Dapatkan Pulangan Tunai RM10 DAN 500 Shopee Coins apabila anda melakukan transaksi dengan DuitNow, minimum RM50. Ketahui butiran lanjut di aplikasi ShopeeFood

usahawan yang memulakan perniagaan sendiri, usahawan online berjaya di malaysia, kisah inspirasi kehidupan, usahawan malaysia yang bermula dari bawah, usahawan malaysia yang pernah gagal, kisah inspirasi orang yang berjaya, usahawan makanan berjaya di malaysia, kisah peniaga kecil yang berjaya,

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post