Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata

Trending

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata | Pengarah Rashid Sibir amat terkenal dengan sentuhan karya yang menyentuh perasaan dan mampu mengundang air mata penonton seperti ‘Pondok Buruk’, ‘Quran Buruk’, ‘Terbuka Pintu Syurga’, ‘Tanah Kubur’, kini kembali dengan buah tangan terbaru iaitu filem Tilam Perca. Filem dengan genre kekeluargaan ini akan mula ditayangkan bermula 3 Disember 2022 menerusi Di Pawagam Rumah Anda, Astro First saluran 480 atau boleh dilanggan menerusi platform penstriman On Demand atau Astro Go.

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata

Pengarah Rashid sentiasa mempertaruhkan bintang-bintang otai dalam mengemudi watak-watak utama setiap naskhah arahannya. Begitu juga dengan Tilam Perca, di mana menggabungkan barisan pelakon hebat tanah air seperti Norlia Ghani, Amerul Affendi, Nasir Bilal Khan, Datuk Jalaluddin Hassan, Didie Alias, Datuk Rahim Razali dan Faradhiya. Pelakon serba boleh Amerul Affendi pada mulanya agak kekok apabila digandingkan dengan semua pelakon otai, namun setelah memasuki hari kedua penggambaran, Amerul mula mendapat keserasian bersama pelakon-pelakon senior.


Sinopsis Filem Tilam Perca/Review Filem Tilam Perca
Jalan cerita Tilam Perca amat dekat dengan masyarakat kita di mana ia mengangkat konflik kekeluargaan. Tilam Perca mengisahkan tentang seorang nenek yang sanggup bergadai nyawa dan harta untuk anak-anaknya, Pak Tan dan Pak Man. Namun, nenek tetap dilayan hina oleh kedua-dua lelakinya serta menantu yang tidak berperikemanusiaan. Sementara itu, orang kampung juga memandang hina terhadap nenek kerana menjaga cucu iaitu Akob yang seorang penagih. Namun Nenek sebagai ibu dan nenek masih cuba menerima semua dugaan dan masih menyayangi anak dan cucu.

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata

Terdapat satu babak melumur telur ke muka Norlia Ghani yang harus dilakukan oleh Didie Alias, dan pengarah telah mengarahkan Didie Alias untuk membuat dengan kasar agar babak tersebut nampak semula jadi. Meskipun Didie Alias tidak sampai hati untuk berbuat demikian, namun atas sikap profesional kedua-dua pelakon tersebut, adegan itu berjaya dilaksanakan. Sementara itu, gandingan Datuk Jalaluddin Hassan dan Nasir Bilal Khan sebagai adik beradik amat menjadi dan kedua-dua pelakon pandai menggunakan ruang meskipun Datuk Jalaluddin Hassan lebih tua daripada Nasir Bilal Khan yang memegang watak sebagai abang.


Menurut Pengarah, Cerita Asal dan Skrip, Rashid Sibir berkata, “Saya suka menghasilkan sebuah naskhah yang mengetengahkan tentang drama kekeluargaan. Kali ini saya membawa subjek kasih seorang ibu buat anak-anaknya. Saya yakin filem sebegini jarang dipersembahkan di platform Astro First jadi saya cuba tampilkan Tilam Perca buat penonton serta sumbangan saya pada industri. Saya harap filem ini dapat menerima sambutan baik daripada penonton seisi keluarga. Dan saya mengharapkan filem ini bukan hanya memberi nilai hiburan semata-mata dan tetapi mampu menyampaikan nilai pengajaran seperti sayangi keluarga anda menerusi babak-babak yang disuntik dengan elemen kasih sayang.”

Lagu tema Tilam Perca iaitu “Terlalu Rindu” merupakan nyanyian Halim Ahmad, hasil ciptaan dan lirik oleh penyanyi dan composer Halim Ahmad sepenuhnya.

Filem Tilam Perca Rashid Sibir Di Astro First Bakal Mengundang Air Mata


Saksikan filem Tilam Perca dan sediakan tisu untuk mengesat air mata anda bermula 3 Disember ini Di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 3 Disember 2022. Untuk melanggan sila ke saluran 480 atau anda juga boleh strim di Astro Go atau On Demand. Dengan hanya RM15, anda boleh menonton selama 48 jam (2 hari) secara berulang-ulang. Ikuti info dan klip-klip menarik tentang filem ini menerusi akaun Instagram, TikTok, Facebook, Twitter Astro First, Astro Shaw dan Astro First.

filem astro first, filem astro first terbaru, filem astro first 2021, filem astro, telemovie astro first, Filem Tilam Perca Rashid Sibir, Sinopsis Tilam Perca, Review Filem Tilam Perca, Filem Tilam Perca astro first, Filem Tilam Perca 2022, Filem Tilam Perca Full Movie,

Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post