Trending


Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe) Pada iPhone, Samsung, Huawei

Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe) Pada iPhone, Samsung, Huawei | Bila sambungan internet atau WiFi home ada masalah, mesti nak pakai wireless hotspot atau tethering dari telefon bimbit gunakan servis Telco. Bolehlah pakai hotspot buat sementara waktu tapi kadang-kadang tu payah amat nak connect hotspot.

Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe)

Sekarang Kak Bell pakai Maxis dan gunakan iPhone/Apple dan juga MAC. Sebelum ni pakai Android Samsung dan tak banyak masalah bila nak buat hotspot/data tethering or data sharing. Tapi kalau buat hotspot dari iPhone ke MAC lebih mudah kalau tak de isu dengan servis Telco. Auto connect aje bila klik button Personal Hotspot pada MAC.

Bagi pengguna iPhone dan Telco unifi Mobile atau dulunya dikenali sebagai Webe, mesti ada masalah nak buat personal hotspot/unifi hotspot So, Kak Bell kongsikan cara nak setting hotspot unifi Mobile pada iPhone dan unifi mobile hotspot setting android seperti Samsung dan Huawei.


unifi mobile Hotspot Not Working?
Mesti ada yang tertanya-tanya sama ada ianya adalah masalah iPhone atau device. Tapi Sebelum ni bila pakai Telco lain ok aje. Sebenarnya isu ni bukan berpunca dari iPhone/Apple anda. Masalah ini disebabkan oleh keperluan tetapan (setting requirement ) oleh unifi mobile untuk kedua-dua pelan pospaid dan pelan #BEBAS Prepaid mereka.

Bagi pengguna iPhone, kadangkala features untuk enable Personal Hotspot hilang atau tak dijumpai pada bahagian setting. Jadi untuk buat Personal Hotspot pada iPhone menggunakan unifi mobile, perlu buat beberapa langkah tetapan mudah pada iPhone korang.

  • Sebelum buat langkah di bawah, korang perlu pastikan:Coverage unifi Mobile mesti 4G/LTE
  • SIM card support 4G/LTE
  • Device/phone support 4G/LTE atau Band 5 LTE devices (850MHz)
  • Aktifkan setting 4G/LTE pada phone


Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe) Pada iPhone
Berikut adalah cara setting hotspot iPhone unifi/set up personal hotspot iPhone unifi/unifi personal hotspot setting iPhone.

  1. Tap Settings
  2. Tap Mobile data
  3. Tap Mobile Data Options
  4. Tap Mobile data network
  5. In the Personal hotspot, tap APN
  6. Enter APN name: unifi
  7. Tap the Back arrow 3 times
  8. Tap Personal hotspot
  9. Tap the Personal hotspot switch to make it enable
  10. Tap Turn on Wi-Fi and Bluetooth
  11. Now Personal hotspot is enabled


Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe) Pada Samsung

1. Tap Apps
2. Tap Settings.
3. Tap Mobile hotspot and Tethering.
4. Tap the Mobile hotspot.
5. Tap the Mobile hotspot switch to make it enable.
6. Tap More.
7. Tap Configure Mobile hotspot.
8. Fill in your preferred Network name.
9. Tap Security.
10. Tap Open.
11. Tab Save.
12. Now Mobile hotspot is enabled.

Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe)

Cara Setting Hotspot unifi mobile (Webe) Pada Huawei

1. Tap Settings.
2. Tap All tab.
3. Tap More.
4. Tap Tethering & portable hotspot.
5. Tap Portable Wi-Fi hotspot.
6. Tap the Portable Wi-Fi hotspot switch to make it enable.
7. Tap Set up Wi-Fi hotspot.
8. Network SSID will be filled by the customer.
9. Tap Security.
10. Tap None.
11. Now Mobile hotspot is enabled.


Cara Setting APN unifi mobile
Ni Kak Bell kongsikan juga cara setting APN unifi mobile. Tak banyak beta untuk Apple tau android. Yang pending nama APN tukar kepada unifi.

1. Tap Settings
2. Select More
3. Select Mobile networks
4. Select Access point names (APN)
5. Select the Menu button
6. Select Reset to default
7. Enter Internet information - Put APN name as Unifi
8. Select the Menu button
9. Select Save
10. Make sure you have selected the new Unifi APN
11. Then restart your phone
12. And try to browse

Ok, kalau masih ada masalah bolehlah minta bantuan dengan Care Crew atau Customer Support TM. Boleh semak cara hubungi Telekom Malaysia untuk aduan kerosakan TM. Jangan emel pada sis ye sebab ada yang buat aduan kepada emel personal sis. Hehe.

unifi mobile hotspot setting android, unifi mobile hotspot not working, cara setting hotspot unifi mobile, cara setting hotspot iPhone unifi, set up personal hotspot iPhone unifi, unifi personal hotspot setting iPhone, unifi hotspot
Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Previous Post Next Post