Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket - Ini Adalah Bellarina Natasya | Bella Jamal Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket

Trending

Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket

Dari FELDA Bukit Rokan Utara, Negeri Sembilan ke padang kriket dunia. Sebuah adaptasi daripada peristiwa sebenar, Gemencheh Boys menampilkan kisah inspirasi sekumpulan budak kampung yang berjaya menempa sejarah dalam dunia sukan antarabangsa.

Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket

Filem ini diceritakan dari kaca mata atlet kriket kebangsaan, Shafiq Sharif yang mewakili Malaysia untuk Piala Dunia Kriket pada tahun 2019 serta berjaya merangkul pingat emas di Sukan SEA 2017.

‘Gemencheh Boys’ dengan tagline ‘no retreat, no surrender’ memaparkan kisah kanak-kanak dari kampung yang digelar sebagai ‘Enam Jahanam’. Terkenal dengan sifat nakal, bagaimanapun karakter mereka berubah apabila seorang guru memperkenalkan permainan kriket. Menampilkan tema persahabatan, pengorbanan dan harapan, perjalanan pelajar-pelajar ini bersama gurunya menuju ke gelanggang dunia diceritakan dalam pelbagai emosi.

Info Filem Gemencheh Boys

Gemencheh Boys bakal ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula 26 Oktober dan diarahkan oleh pemenang Cerita Asal Terbaik di Festival Filem Malaysia 2017 iaitu pengarah Jason Chong bersama Eric Ong yang membabitkan studio penerbitan terkemuka, Astro Shaw dengan kerjasama GV Corporate Advisory dan SOL Pictures.

Tajuk : Gemencheh Boys
Genre : Sukan Drama
Dipersembahkan oleh : Astro Shaw, GV Corporate Advisory, SOL Pictures
Syarikat Produksi : SOL Pictures
Pengarah : Jason Chong; Eric Ong
Skrip : Jason Chong; Sky Khor

Bahasa : Melayu
Durasi Filem : 107mins 36sec
Jumlah Hari Penggambaran : 28 hari
Lokasi Penggambaran : Gemencheh, KL
Tarikh Tayangan di Pawagam : 26 Oktober 2023

Barisan Pelakon Gemencheh Boys

Filem ini membariskan pelakon hebat Pekin Ibrahim serta enam pelakon kanak-kanak yang dipilih melalui sesi uji bakat iaitu Aqil Yaya, Syed Ahmad, Ayiet Harith, Kimi Norais, Izzue Deen dan Amir Kuziq sebagai tunggak utama. Turut membintangi filem ini Dato’ Ahmad Tamimi Siregar, Zaidi Omar, Farah Ahmad, Azman Hassan, Kamal, Rezuan, Ieda Moin, Arumugam A/L Vedan dan ramai lagi.

Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket


Pekin Ibrahim sbg / as Cikgu Azman
Aqil Yaya sbg / as Syafiq
Syed Ahmad sbg / as Rashid
Ayiet Harith sbg / as Fauzi
Kimi Norais sbg / as Amin
Izzue Deen sbg / as Sukri
Amir Kuziq sbg / as Azad
Azman Hassan sbg / as Jabar
Dato’ Ahmad Tamimi Serigar sbg / as Guru Besar Yaakob
Zaidi Omar sbg / as Cikgu Roslan
Farah Ahmad sbg / as Azad’s mother
Kamal Rezuan sbg / as Cikgu Ros
Ieda Moin sbg / as Syafiq’s Mother
D’Boy Hamdan sbg / as Syafiq’s Father
Ain Sufia sbg / as Kamal’s wife
Along Eyzendy sbg / as Azad’s Father
Syel Ramlan sbg / as Cikgu Azman’s wife
Shyrim Husni sbg / as Rashid’s Father
Arumugam A/L Vedan sbg / as Aru
Megat Zaharin Megat Hashim sbg / as Jamaluddin
Mohd Kamal Hussin sbg / as Kamal
Yeshod Parameswaran sbg / as Cikgu Yeshod
Dinesh Magandiran sbg / as Gopal
Ong Yi Khai sbg / as John
Norazlihan Jelani sbg / as Cikgu Ramli
Zaid Asyraf Nor Azmi sbg / as Ahmad
Mohd Rahdi Md Azmee sbg / as Cikgu Rahdi

OFFICIAL SOUNDTRACK
Lagu : Siapa Kami
Artis : W.A.R.I.S ft. David Koon, Andrew Liu, & Ronald Mok
Komposer : Roslan Bin Zakaria, David Koon, W.A.R.I.S

Sinopsis Gemencheh Boys

Kisah inspirasi sekumpulan budak kampung, ‘Enam Jahanam’ yang mulanya nakal dan kemudian seorang guru memperkenalkan permainan sukan kriket. Bermulalah perjalanan mereka menuju ke pentas antarabangsa kriket.

Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket


Sinopsis Filem Gemencheh Boys, Kisah Pingat Emas Piala Dunia Kriket

Synopsis Gemencheh Boys
The inspirational story of how a group of idle village boys found purpose when a teacher introduced them to the game of cricket, sending them on their whirlwind journey to the cricket world stage.

Gemencheh Boys mendapat sokongan daripada Malaysia Cricket Association dan Kementerian Belia Dan Sukan. Antara sokongan seperti kolaborasi di acara julung kali diadakan di Malaysia, Internasional Cricket Counsil - ICC Men’s Cricket World Cup Trophy Tour.

Siri jelajah Gemencheh Boys bermula bulan Oktober ke sekolah-sekolah serata Malaysia yang dikendalikan oleh Malaysian Cricket Association dengan mengadakan bengkel kriket dalam usaha menggalakkan minat terhadap sukan kriket dalam kalangan pelajar. Selain itu, kami turut bekerjasama dengan kumpulan komuniti sosial dan budaya, Locco menerusi acara Kereta Api Sarong yang akan diadakan pada 16 September 2023 di sekitar Lembah Klang.

Manakala lagu rasmi filem ini adalah ‘Siapa Kami’ nyanyian penyanyi rap terkenal dari Negeri Sembilan, W.A.R.I.S bersama David Koon, Andrew Lui dan Ronald Mok.

Nantikan filem Gemencheh Boys, sebuah cerita Malaysia adaptasi dari kisah sebenar tentang enam budak FELDA yang digelar ‘enam jahanam’ berjaya mencipta sejarah dalam dunia sukan antarabangsa, yang akan berada di pawagam seluruh negara bermula 26 Oktober 2023 ini.


Bella Jamal

Hi! Bella Jamal is a part-time blog writer of Ini Adalah Bellarina Natasya. A long time ago graduated from the National University of Malaysia with a degree in Bachelor of Chemistry, now working as a Social Media Professional for Telco company. For any opportunities, can contact me at jbella8868@gmail.com

Previous Post Next Post